پیشگیری از سرطان

گردآورنده: افسون توفیق مسئول آموزش به بیمار و آموزش همگانی بیمارستان مستقل شهید دکتر فقیهی شیراز


 
نشانه‌های هشدار دهنده احتمال ابتلاء به سرطان

تشخیص ، در صلاحیت پزشک است و تنها به منظور علت یابی و پیشگیری از بیماری سرطان ، در صورت مشاهده این نشانه های هشدار دهنده ، در خود یا در اطرافیانمان لازمست هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنیم.

هر نوع تغییر در دفع عادی مدفوع و ادرار، که بیش از یک هفته ادامه داشته باشد

وجود زخمهای پوستی غیر قابل التیام

خونریزی یا ترشحات غیر عادی از اندامها

وجود برآمدگی یا لمس ضخامت و سفتی در پستانها یا محلهای دیگر قابل لمس در بدن

اختلال در عمل گوارشی یا سوء هاضمه و یا اشکال بلع

تغییر آشکار در شکل ، اندازه و رنگ خال یا زگیل

سرفه‌های پی در پی و آزار دهنده یا گرفتگی صدا

کاهش وزن غیرقابل توجیه

بی اشتهایی غیرقابل توجیه

برخی از این نشانه‌ها ممکن است تحت علل دیگر، مانند سرماخوردگی (سرفه) پدید آید، اما اگر این نشانه‌ها بدون هیچ علت قبلی ، ظاهر شوند و بیش از یک هفته ادامه داشته باشند و به درمانهای رایج و معمولی پاسخ ندهند، باید برای علت یابی به پزشک متخصص مراجعه کرد.

پیشگیری از سرطان

پیشگیری از سرطان به مجموعه اعمالی گفته می‌شود که می‌تواند احتمال بروز بیماری سرطان را کاهش دهد. بسیاری از سرطان‌ها قابل پیشگیری‌اند. سرطان ها اگر به موقع تشخیص داده شوند قابل درمان هستند. در حال حاضر بسیاری از سرطان‌ها چون زود تشخیص داده می‌شوند ، بنابراین بیمار می‌تواند به زندگی خود ادامه دهد، این کار با انجام خود آزمایی و غربالگری امکان‌پذیر است. اگر چه تاکنون عامل سرطان بطور قطع شناسایی نشده است، ولی بنابر آمار، بیشتر سرطانها را به

عوامل خوراکی (نوع تغذیه)

عوامل محیطی (شرایط زیست محیطی و کار)

استعمال دخانیات

عوامل غیر قابل اجتناب (عامل ارث) نسبت می‌دهند.

تحقیقات نشان داده است که بین نوع تغذیه و برخی از انواع سرطانها، ارتباطی وجود دارد. مثلا غذاهای چرب را با سرطان پستان ، سرطان روده بزرگ ، پروستات و رحم مرتبط می‌دانند. همچنین اشخاص که بطور مرتب از فراورده‌های غذایی نمک سود یا دودی استفاده می‌کنند، به سرطان معده بیشتر مبتلا می‌شوند. نوشیدن زیاد مشروبات الکلی نیز خطر ابتلای به سرطان دهان ، سرطان حلق ، سرطان مری و سرطان کبد را زیاد می‌کند. خطر ابتلای به سرطان ریه ، در افراد مصرف کننده دخانیات، نیز بیشتر است. برخی پرتوها هم عامل ایجاد سرطان هستند مثلا قرار گرفتن مکرر و زیاد در برابر تابش آفتاب ، ایجاد سرطان پوست می‌کند. مجاورت زیاد در برابر پرتو ایکس نیز خطر ابتلا به سرطان را در بر دارد حتی اگر مقدار آن کم ، ولی دفعات آن زیاد باشد. تنفس مکرر مواد شیمیایی و نیز انواع حشره کشها خطر سرطان‌زایی دارد. مصرف هورمونهای استروژن ، قرصهای خوراکی ضد بارداری، بنابراین از مصرف خودسرانه انواع هورمونها باید خودداری شود. سرطان ممکن است زمینه ژنتیکی داشته باشد، بنابراین افرادی که در خویشان نزدیک و درجه یک، دارای افراد مبتلا به سرطان هستند باید بطور مرتب تحت معاینه پزشکی باشند.
آنتی اکسیدان‌ها نقش مهمی در پیشگیری از سرطان دارند. از آنتی اکسیدان‌های مهم ب می‌توان به ویتامینC و E اشاره کرد. سلنیم نیز به عنوان یک ماده معدنی نقش آنتی اکسیدانی مهمی دارد.

رعایت این موارد نقش بسزایی در سلامتی دارد

رژیم صحیح غذایی

عدم استفاده از دخانیات و مشروبات الکلی

معاینه خود

استرس

ورزش

چاقی

هوای سالم

اصلاح سبک زندگی

ضد آفتاب

واکسیناسیون


ماهنامه الکترونیکی سیب /اسفند 98 
تاریخ به روز رسانی:
1399/01/31
تعداد بازدید:
59
نشريه الكترونيكي سيب
آدرس: شیراز، خیابان زند، جنب هلال احمر، ساختمان مرکزی دانشگاه علوم پزشکی شیراز-طبقه هشتم-مدیریت روابط عمومی-نشریه الکترونیکی سیب
کدپستی: 71348-14336 تلفکس: 32308200-071 تلفن: 32122713-071
کلیه حقوق این وب سایت برای نشریه الکترونیکی سیب دانشگاه علوم پزشکی شیراز محفوظ می باشد.
Powered by DorsaPortal